B.B. Steeds

ETUSIVU ###### TALLI ###### HEVOSET ###### KASVATUS ###### TOIMINTATALLIESITTELY
B.B. Steeds sijaitsee Suomen maalla, metsien, peltojen ja järvien huomassa. Tallimme on peräisin 1600-luvulta, mutta vuoden 2010 alussa se remontoitiin kauttaaltaan. Meillä on omaa laidunmaata kolmisen hehtaaria, ja metsää löytyy puolitoista hehtaaria, jolle on rakennettu pururata ja pieni maastoesterata. Luvallisesti saamme myös käyttää naapureiden ja kaupungin maita ratsastukseen.TALLIT JA PIHATOT

Tallimme on vanha kivinavetta, jota on remontoitu muun muassa nostamalla kattoa, lisäämällä ikkunoita, uusimalla perustuksia ja laajentamalla.
Tallissa on omat puolensa tammoille ja oreille. Tammapuolella on 16 karsinaa, ja oripuolella 15. Yhteensä karsinoita on 31, lisäksi neljä pesupoksia, kaksi varustehuonetta ja kaksi rehuvarastoa sekä kaksi varsomiskarsinaa. Lisäksi aulasta löytyy tallinomistajan toimisto sekä taukotila tallityöntekijöille. Tallin ulkopuolelle on juuri vastikään rakennettu pihattopuoli, jossa on kolme pihattoa. Yhteen pihattoon mahtuu kaksi hevosta, eli pihattopaikkoja on yhteensä kuusi. Pihattoon majoitetaan mm. nuoret hevoset sekä varsovat ja varsoneet tammat. Kaikenkaikkiaan tiloihimme pystytään majoittamaan 37 hevosta.
Tallin seinien, karsinoiden ja muiden kalusteiden päävärinä on pyritty käyttämään ruskean ja kermanvaalean eri sävyjä. Molempien tallien ulko-oven vierestä on suora kulku heinälatoon, josta heinät saa helposti kärrättyä talliin. Ovista yksi vie suoraan maneesiin. Kaikki karsinat ovat kooltaan 3x4 m, varsomiskarsinat 4,5x5 m. Jokaisesta karsinasta löytyy käytävän puolellekin avautuva ruokakaukalo, juoma-automaatti, suolakiviteline sekä säädettävä koukku heinäverkolle.
Karsinoissa on liukuovet sekä kalteroitu ikkuna. Kuivikkeina käytämme hyvälaatuista turvetta. Käytävää päällystää vaaleanruskea kumimatto, samaten karsinoiden pohjaa pehmittää turpeen lisäksi kuminen alusta.

Katso tallin ja tallipihan pohjapiirrokset täältä.


TARHAT JA LAITUMET

Tallin pihasta löytyy jokaiselle hevoselle oma tarhansa. Tarhat on aidattu turvallisesti kolmella poikkilaudalla, jotka on maalattu valkoiksi, ja aidanpainajia varten aitaan on kiinnitetty kolmelle kohtaa sähkölanka. Tarhat ovat kooltaan 20x30 m.
Laitumet avautuvat tilan takaa. Toinen pelto on 2 hehtaaria ja toinen yhden hehtaarin, ja pellot erottaa pieni kaistale metsää. Pienempi pelto lohkotaan oriiden käyttöön. Jokainen poika saa oman aitauksensa, jotta suurempia kahakoita ei syntyisi. Suurempi pelto jaetaan kahteen osaan. Toisessa laiduntavat kantavat ja varsoneet tammat, ja toisessa kisakäytössä olevat tammat. Kisakäytössä olevat hevoset otetaan yöksi sisälle, jotta ne jaksavat kovaa treeniä ja kisoja. Joskus hevonen otetaan tarhaan kisoja edeltävänä päivänä.


MANEESI JA KENTTÄ

Maneesi on rakennettu vuonna 2005. Kooltaan maneesi on 40x80 m, ja katon rajassa on valoa tuovia ikkunoita. Maneesin sisäseinillä on toinen toistaan suurempia peilejä, joista on helppo ja kätevä tarkkailla omaa istuntaa ja samalla myös hevosta. Toisessa päädyssä on ns. hevosen kokovartalopeili. Maneesin pohja on kumirouhetta, joka ei pölyä ja on sopivan pehmeä hevosen jaloille. Pitkillä sivuilla on suuret katsomot.
Kenttä on 50x100 m, ja pohjaltaan myöskin kumirouhetta. Sekä maneesista että kentältä löytyy omat estekalustonsa niin pieniin hyppelyihin kuin suuriin kisoihinkin.


MAASTOT

Maastoteitä on paljon. Löytyy kovempaa ja pehmeämpää, laukkasuoria ja kiipeilymäkiä, peltoa ja niittyä ratsastukseen sekä järvi uittamista varten. Maastot on kylteillä ohjatut, eli eksyminen on vaikeaa. Maastoihin on rakennettu myös yksi maastoesterata, jolla on kaksi reittivaihtoehtoa. Toinen on nuoria, vasta-aloittelevia hevosia varten, eli esteet ovat matalampia ja helpompia. Toinen rata on konkareille, ja sisältää vesihautoja sun muita vaativia esteitä.


KARTANO

Tallipihalta löytyy suuri, kellanvärinen kaksikerroksinen kartano. Kartano on rakennettu 1800-luvulla vanhan 1600-luvulla tehdyn kartanon päälle, ja 2000-luvun alussa se uudisremontoitiin kunnolla. Kartanossa asuu tallinomistaja miehensä kanssa. Kesäisin otamme talliimme kesätyöntekijätyttöjä, jotka myös majoittuvat kartanoon. Talvella meillä on vakituiset täysi-ikäiset työntekijät jotka auttavat tallitöissä ja hevosten liikutuksissa.


AIKATAULU

06.00: aamuruokinta talliin, puolet aamuheinistä + rehut
07.00: hevosten vienti tarhaan, puolet aamuheinistä
08.00: karsinoiden siivous
11.00: aamupäiväruokinta tarhaan
12.00: hevosten liikutus alkaa
15.00: iltapäiväruokinta tarhaan
19.00: hevoset talliin
20.00: iltaruokinta talliin
23.00: yöheinät talliin


TALLIN VÄKI

 
Reya (re-elect), tallin omistaja

Tallin omistaja Reya on suomalaisruotsalaisesta perheestä. Tämä neljääkymmentä ikävuotta lähenevä nainen on kotoisin Ruotsin Malmöstä. Hän muutti kaksikymppisenä Saksaan opiskelemaan hevosen anatomiaa, ja palasi viiden vuoden päästä kahden hevosen ja tuoreen aviopuolisonsa kanssa perustaen tallin Suomen kamaralle.

Reya on rauhallinen ja ymmärtäväinen nainen, mutta kimpaantuessaan on hyvin temperamenttinen ja äkkipikainen. Hevosten kanssa Reya on kehittynyt valtavan kärsivälliseksi, mutta stressinsietokykyä hänelle ei ole paljoakaan suotu. Reya hoitaa tallilla suurimman osan tallitöistä, hevosten koulutuksesta ja liikutuksesta sekä kisaamisesta. Tämä monitoiminainen tuntuu elävän hevosia varten.

 
Dolph, tallin omistajan aviomies

Dolph on Reyan aviomies, yhteisiä aviovuosia on takana jo reilut kymmenen. Dolph on kotoisin Saksasta, minkä vain tarkkasilmäiset saattavat huomata pienestä aksentista. Tämä mies on kuitenkin kiertänyt ympäri Eurooppaa koko nuoruutensa, ja taitaa kuutta eri kieltä. Reya ottaakin usein Dolphin mukaan hevosentuontireissuille tämän hyvän kielipään vuoksi.

Tämä herrasmies on maailman sopuisin ihminen, rauhallinen ja huomaavainen kaikkia kohtaan. Dolph on yhtä ystävällinen niin ihmisille kuin hevosillekin. Miekkonen on ratsastanut koko ikänsä vaihtelevalla menestyksellä, mutta tallitöiden ohella liikuttaa päivittäin helpoimpia ratsuja selästäkin käsin.

 
Adabella ja Erma, Reyan ja Dolphin tyttäret

Adabella on viisivuotias vaalea, iloinen ja reipas tyttö, joka on selvästi tullut äitiinsä temperamentisuutensa kautta. Kun Adabella menettää hermonsa, siitä kuulevat varmasti kaikki tallin mailla olevat. Tyttö on jo osoittanut kiinnostuksensa hevosia kohtaan, ja haaveileekin omasta ponista, jonka äiti on luvannut ostaa kunhan tyttö vielä vähän kasvaa.

Erma on puolitoistavuotias pyöreäposki, joka on itse rauhallisuuden tyyssija. Tyttö ei huuda kuin äärimmäisessä hätätilassa, ja osaa ottaa asiat lunkisti. Erma rakastaa uusia ihmisiä, eikä edes osaa vierastaa.

 
Dilanne, tallityöntekijä

Dilanne on Dolphin serkku, kolmekymppinen kaunis nainen, jonka sydän on pelkästään hevosia varten. Dilanne on niinikään Saksasta lähtöisin, ja tuli viitisen vuotta sitten meille töihin tallityöntekijäksi ja hevosten liikuttajaksi. Nainen on harrastanut hevosia koko ikänsä, ja opiskellut pieneläinten ja hevosten hoitajaksi.

Dilanne on aina yhtä iloinen, reipas ja rempseä nainen, jolta ei lopu energia ja into kesken. Hän jaksaisi ahertaa vaikka koko päivän hevosten parissa, ja rakastaa jopa karsinoiden siivoamista. Dilanne on erinomainen ratsastaja, ja liikuttaa päivittäin vaikeimpiakin hevosia. Kisoissa tämä nainen on Reyan ehdoton oikea käsi.

 
Lissa, tallityöntekijä

Lissa on suomalainen vajaa kolmekymppinen nainen. Hän on aloittanut hevosharrastuksen vasta kaksikymppisenä, mutta edennyt nopeasti ja kouluttautunut jo ratsastuksenohjaajaksi. Lissa tekee meillä paljon aamutalleja, ja illat toimii toisella tallilla ratsastuksenohjaajana.

Lissa on todella iloinen ja ystävällinen, mutta opettajana hyvin vaativa ja määrätietoinen. Hän rakastaa hevosia ylikaiken, mutta pohjimmiltaan on poniratsastaja. Tallitöissä Lissaa näkeekin usein, mutta suurten puoliveristemme selässä harvemmin.

 
Marco, eläinlääkäri

Marco on saksalaissyntyinen, nykyään suomalainen herrasmiehen perikuva, joka tunnetaan myös erinomaisena naistennaurattajana. Tämä viisikymppinen mies on loistava käsittelemään niin hevosia kuin ihmisiäkin.

Marco on meidän oma henkilökohtainen eläinlääkäri, joka suurimman osan päivästä viettää tallillamme tutkien hevosten kisakuntoa, ottaen verikokeita, tarkistaen tammojen tiineyden ja varsojen terveyden. Marcon tarkkasilmäisyyden ja nopean toiminnan ansiosta hevosemme pysyvät terveinä ja pirteinä. Marco on suorittanut myös tutkinnon hevosen ruokintaan liittyen, ja antaakin aina uusia vinkkejä ruokintoihin liittyen.

ulkoasun © re-elect
otsikon © daivive.net
taustan © Ritva Väänänen
kuvat © Joe ShlabotnikVIRTUAALITALLI - A SIM GAME STABLE